Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zorr
    RS
    • 2011
    • 2110

Zamieszczone przez Deco
    Monika ma racje olej megsa. Megs to średnia marka a ceny mają z kosmosu.
    wybrałem Megs'a bo mają kompleksowe kosmetyki. Bardzo chętnie zainwestuję w tańsze i lepsze. Jakby mógł prosić o marki ewentualnie konkretne "modele" przypisane do konkretnej czynności, byłbym zobowiązany

Zamieszczone przez Deco
    b - Przygotowanie powierzchni --> Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g lub Ultimate Compound --> 59 zł

te dwie rzeczy nie są wymienne trzeba mieć obie i jakiś Cleaner albo AIO by się przydało
    ok

Zamieszczone przez Deco
    c - Odżywianie "WET LOOK" --> Meguiars Show Car Glaze --> 63 zł - to bym wywalił przy kolorze Beż Cappuccino zamiast tego bym zainwestował albo w fajny Cleaner albo AIO.
    tak też mi się wydawało, że wet look na beżach i srebrnych to nie do końca się sprawdza (stąd na wstępie napisałem o kolorze)

AIO = all in one? czy taki Meguiars Ultimate Quik Detailer nie jest odpowiednikiem?

Poza tym dzięki za całość

Big dziękuję za listę osprzętu.
    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez Zorr
      wybrałem Megs'a bo mają kompleksowe kosmetyki. Bardzo chętnie zainwestuję w tańsze i lepsze. Jakby mógł prosić o marki ewentualnie konkretne "modele" przypisane do konkretnej czynności, byłbym zobowiązany
      Megs ma bardzo dobre kosmetyki, a że są również inne firmy .. no pewnie że są, ale to nie oznacza, że megs jest słaby Faktycznie czasami opłaca się poszukać po różnych firmach, bo jeden kosmetyk jest lepszy u Megsa, a inny u np. Ziano.
      Na pierwszej stronie wątku masz adresy do sklepów ofeujących również i inne marki dobrej klasy kosmetyków.

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 11 12:54 ]
      Zamieszczone przez Zorr
      Big dziękuję za listę osprzętu.
      Nie ma sprawy
      Czarny Elegance

Komentarz

• Zorr
        RS
        • 2011
        • 2110

Zamieszczone przez Big
        Zamieszczone przez Zorr
        Megs ma bardzo dobre kosmetyki, a że są również inne firmy .. no pewnie że są, ale to nie oznacza że megs jest słaby Faktycznie czasami opłąca sie poszukac po różnych firmach bo jesen kosmetyk jest lepszy u Megsa, a inny u np. Ziano.
        Na pierwszej stronie wątku masz adresy do sklepów ofeujących również i inne marki dobrej klasy kosmetyków.
        Przeglądałem pierwszą stronę (i nie tylko pierwszą ale też nie 176stron :szeroki_usmiech ) oraz sklepy, tylko ciężko w sklepie stwierdzić, który lepszy, który gorszy. Rankingów nie ma, nazwy nic mi nie mówią.

Na chwilę obecną na Megsie zorientowałem się w całokształcie procesu, wypisałem podsumowałem i teraz szukam dodatkowych info u bardziej zaawansowanych "detalistów"

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zorr, ja juz dawno prosiłem innych żeby stworzyli taki przykładowy zestaw kosmetyków z innych marek, aby było się łatwiej zorienowac jaki kosmetyk w jednej marce odpowiada innemu w innej, ale jak narazie cisza Puki co to tylko co jakis czas słysza żę : "megs nie jest dobry i ma wysokie ceny", czylu PUSTE SLOGANY, ale żeby samemu się wysilić i napisac taką przykłądową listę to nie ma nikogo Jak narazie na str. 13 wątku stworzyłem taką listę dla kosmetyków Megsa. Oto cytat z mojej wypowiedzi ze str nr 13, żeby nie być gołosłownym: "Słuchajcie mam taki pomysł niech kazdy z nas kto korzysta z kosmetyków car-detailingu jakiejś porzadej firmy napisze tu taki przykładowy zestaw.
          Dzięki temu będize nam łatwiej znaleźć odpowiedniki środków do każdego etapu procesu u poszczególnych producentów.
          Ja, ponieważ uzywam środków meguiars mogę stworzyc taki zestaw podstawowy: "
          Czarny Elegance

Komentarz

• Zorr
            RS
            • 2011
            • 2110

dzięki ponownie,
            już integruję Twoją listę do mojej.

a fakt faktem przydałby się przykładowy zestaw kosmetyków na pierwszej stronie
            (nawet jeżeli pochodziłby on z opisu osób sprzedających w/w kosmetyki)

Komentarz

• _Monika_
              Elegance
              • 2009
              • 909
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

a - Mycie --> Meguiars Gold Class --> 75 zł
              NIELSEN Car shampoo & Wax 1l - 27,00 zł
              ValetPRO Poseidon's carnauba wash 1L - 44,99 zł

d - Woskowanie --> Collinite no. 476 Super Doublecoat Auto Wax --> 88 zł
              znalazłam za 69,90 zł

e - Opcja Konserwacja --> Meguiars Ultimate Quik Detailer --> 60 zł
              chciałam zaproponować SmartDetail Smartwaxa 473 ml 43,00 zł, ale widzę, że wypadają cenowo podobnie.
              Nie używałam jeszcze QD Megsa - ma dobre opinie, ale Smarta z czystym sumieniem również mogę polecić.

f - Opcja Usuwanie owadów i smoły --> Meguiars Bug 'n Tar Remover --> 40 zł
              NIELSEN TarRemover 1l - 43,00 zł

g - Felgi czyszczenie --> Meguiars Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner --> 45 zł
              obydwa środki do rozcieńczenia:
              NIELSEN non acidic aluminium cleaner 1l - 24,00 zł
              ValetPRO Bilberry Wheel Cleaner 1l - 45,99 zł

i - Opony --> Meguiars Endurance High Gloss --> 50 zł
              NIELSEN Briliance 1l - 30,00
              ale to też zależy jaki efekt wolałbyś na oponie, bardziej błyszcząca czy matowa

j - Plastiki zewn --> Meguiars Ultimate Protectant --> 44 zł
              NIELSEN S-A-S 1l - 44,00 zł

m - Skóra --> Meguiars Gold Class Leather Cleaner & Conditioner --> 50 zł
              jeśli chodzi o nową w miarę czystą skórę sprawdzi się jako Cleaner i Conditioner
              jeśli skóra będzie bardziej przybrudzona jako Cleaner będzie ciężej - mam ten środek i jestem średnio zadowolona

r - wyczyszczenie komory silnika --> Meguiars Engine Clean --> 40 zł
              tu chyba APC w odpowiednim stężeniu by się nadało

s - zabezpieczenie komory silnika --> Meguiars Engine Dressing --> 48 zł
              polecany jest 303 Aerospace Protectant, ja niestety jeszcze nie miałam okazji go używać
              www.detailingclub.pl :chytry
              1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• fireman6
                Rider
                • 2009
                • 360

Monia, dobrze to podsumowałaś, akurat z Brillance to da się osiągnąć 2efekty albo matowy albo połysk, zależnie jak nałożymy . Pędzelkiem bardzo tłusty i mokry połysk, zaś zmywakiem kuchennym (miękką strona oczywiście) po 1warstwie matowo, po dwóch robi się połysk.

Jak już zestaw robić to może przedstawię co ja kupiłem z czasem, nie trzymałem się kurczowo jednej marki:

Mycie: Autoglym BSC 1l + rękawica w5 z lidla
                Smoła cętki asfaltu: benzyna ekstrakcyjna
                Glinka: Bilthamber soft 200g
                Cleaner/AIO: Autoglym SRP, z czasem doszedł megs DC1
                Wosk: Poorboy's Natty's Blue
                Sealent: Próbki FinishKare Hi-temp 1000, Car-lack68 long life sealent
                Glaze(odżywka): próbka Poorboy's Black Hole
                Plastiki w środku: Nielsen Finesse, próbka Poorboy's Natural Look
                Plastiki z zewnątrz: Nielsen Super-a-Sheen
                Quick detailer: FinishKare #425
                Pasty ścierne: Scholl S17, S40, Megs Ultimate Compound
                Opony: Nielsen Brillance
                Aplikatory, mikrofibry itp to nie liczę już.
                Chyba wszystko, się zacznie kupować to trwa i trwa
                Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• przemek88
                  Rider
                  • 2009
                  • 613

Mam takie pytanie do was prałem kiedyś tapicerkę na myjni ta pianą wyssałem ja odkurzaczem. Ale jak tylko kapnęło mi trochę wody na ta tapicerkę miała takie dziwne plamy. Wziąłem ja do domu wyprałem ręczenie ale podczas prania cholernie się pieni ta tapicerka powiedzie mi czym wyciągnąć ta piane?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Skfarek
                    RS
                    • 2010
                    • 4795
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A nie masz w domu odkurzacza z funkcją prania? Takiego co może wodę i inne mokre rzeczy wciągać?
                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Deco
                      Rider
                      • 2008
                      • 612

No dobra to ja zapodam listę.

a - Mycie --> ValetPRO Poseidon's carnauba wash 1L - 44,99 zł
                      b - Przygotowanie powierzchni --> Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g --> 59 zł
                      c - Pre-Wax Cleaner/AIO --> All in One ValetPRO Achilles Prep 500ml --> 44,90 zł
                      d - polerowanie ręczne --> Meguiars Ultimate Compund --> 59,90 zł
                      e - Woskowanie -->Meguiar's Mirror Glaze #16 Professional Paste Wax (311g) --> 70,47 lub Collinite no. 476 Super Doublecoat Auto Wax --> 69,90 zł
                      f - Quik Detailer --> Finish Kare Extra Slick 917ml -->53,90 lub Stjarna Gloss Slike detailer 473ml --> 39,90 zł
                      g- Opcja Usuwanie owadów i smoły --> NIELSEN TarRemover 1l - 43,00 zł
                      h - Felgi czyszczenie --> ValetPRO Bilberry Wheel Cleaner 1L --> 45,90 zł
                      i - Felgi konserwacja --> wosk taki jak do lakieru styka
                      j - Opony --> NIELSEN Briliance 1l - 30,00
                      j - Plastiki zewn --> 303 Aerospace Protectant 237ML - 31,90 zł
                      k - Plastiki wewn --> Poorboy's Natural Look Dressing 473ml--> 38,90 zł
                      l - Tapicerka --> Mothers Carpet & Upholstery Cleaner 710ml--> 34,90 zł
                      m - Skóra --> VALETpro Argus Leather & Vinyl Cream 500ml --> 44,90 zł
                      n - Odświeżacze i neutralizatory --> POORBOY'S WORLD CHERRY 946ml (różne rodzaje)--> 42,90 zł
                      o - zabezpieczenie szyb --> CAR GLASS POLISH 325 ml --> 29 zł
                      p - nabłyszczenie elementów metalowych --> OLAĆ
                      r - wyczyszczenie komory silnika --> Nielsen Cyclone APC 500ml --> 15,90 zł
                      s - zabezpieczenie komory silnika --> TO samo co plastiki zew.

Do tego akcesoria.

Podane ceny ze strony www.mrcleaner.pl

Z akcesori aplikatory, ręcznik do suszenia po myciu, rękawica/gąbka do mycia, 2 wiadra, mikrofibry, pędzelki, opryskiwacze.

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

z tego co widzę to w większości kosmetyki NIELSEN, Poorboy's, VALETpro należy rozcieńczyć, więc ekonomicznie to chyba znacznie taniej wyjdzie aczkolwiek trzeba zakupić buteleczki, spryskiwacze no i bawić się w proporcje.

_Monika_, fireman6, Deco
                        dzięki za swoje listy.

Komentarz

• Deco
                          Rider
                          • 2008
                          • 612

Zorr, w tym cały urok tego hobby

Komentarz

• przemek88
                            Rider
                            • 2009
                            • 613

Zamieszczone przez Skfarek
                            A nie masz w domu odkurzacza z funkcją prania? Takiego co może wodę i inne mokre rzeczy wciągać?
                            własnie niestety nie a ze znajomych tez nikt nie ma

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• rufus295
                              Drive
                              • 2009
                              • 71

Jak dla mnie, brakuje najważniejszego: cleanera, polecam DODO JUICE LIME PRIME(nie przejmuj się że ścierny :wink: ), do plastików fajne jest POORBOY'S WORLD TRIM RESTORER , z QD, smartwax lub FINISH KARE EXTRA SLICK FINAL BODY SHINE.
                              Polecam sklep http://showcarshine.pl/ , naprawdę super obsługa i dużo gratisów

Komentarz

• _Monika_
                                Elegance
                                • 2009
                                • 909
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Deco
                                Zorr, w tym cały urok tego hobby
                                otóż to
                                8)

Komentarz

• rOBERTO795
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 3465
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Moja lista

1. Mycie: Shampers od Nielsena
                                  2. Przygotowanie powierzchni:
                                  - Smoła, asfalt- Nafta
                                  - Glinka Bilt Hamber 200g
                                  3. Cleaner: Dodo Juice Lime Prime Lite
                                  4. Nabłyszczacz: Gold Plus od Nielsena
                                  5.Wosk: Scholl 06, Megs #16
                                  6. Plastiki zewnetrzne: Super A-sheen od Nielsena, Smartdressing
                                  Wnętrze:
                                  Deska rozdzielcza:
                                  - mycie: Cyclone od Nielsena lub szare mydło- w zależności od stanu
                                  - konserwacja: Smartdressing

Tapicerka:
                                  pranie: Nap Low Foam od Nielsena

Koła
                                  -mycie: Shampers lub Atak- Autoland
                                  -konserwacja opon: Smartdressing lub coś z marketowych środków
                                  OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Zamieszczone przez rOBERTO795
                                    Deska rozdzielcza:
                                    może być apc od Meguiarsa :?:

Komentarz

• rufus295
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 71

Jak najbardziej, 1:10 powinno być ok.

Komentarz

• rOBERTO795
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 3465
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez kross12
                                        Zamieszczone przez rOBERTO795
                                        Deska rozdzielcza:
                                        może być apc od Meguiarsa :?:
                                        Jasne że może Cyclon to również APC tylko nie od Megsa
                                        OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Maru 123
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4660

Big, jako że Ty pisałeś pierwszy post mam do Ciebie prośbę- prze edytuj go jak możesz, wsadź opisy zestawów do mycia jakie teraz wypisano itd itp. łatwiej będzie wtedy ludziom którzy zaglądają do tego topicu 1szy raz załapać o co chodzi i wgryźć się w temat :wink:
                                          pozdrawiam Marek :wink:
                                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• looker
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1886
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Mam jeden denerwujący problem z ...szybką licznika. Jest na niej sporo smug, które za żadną cholerę nie dają się usunąć: ani płynem do szyb, ani ciepłą wodą z mydłem (po wymontowaniu szybki), ani nawet zmywaczem do paznokci też nie poszło !
                                            Te smugi są chyba od nieopatrznego przetarcia szybki nawilżona ściereczką do kokpitu ale pewności nie mam. Efekt tego jest taki, że po przetarciu np. mokrą szmatką wszystko na chwilę znika aby zaraz pojawić się jak na kliszy w ciemni ! :shock:
                                            Myślę już nad wymianą tej szybki ale nie występuje jako część zamienna w OI.
                                            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• _Monika_
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 909
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

A ten zmywacz do paznokci czasami nie pogorszył sprawy na stałe?
                                              Masz może jakiś QD? Ja ostatnio próbowałam Citrus Bling od ValetPro i okazał się świetny do mycia szyb. Może coś takiego by pomogło.

Komentarz

• abstinent
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4842
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

looker, może benzyna ekstrakcyjna pomoże :?: :idea:

Komentarz

• Udesky
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 1692
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Nie wiem czy to pomoże, ale do czyszczenia plastikowych kloszów lamp, a raczej do ich polerowania polecany jest PlastiX od Magsa. Może to coś da. Jak działa na światła to może i na szybkę.

P.S. Testowałem go na światłach od Fiata Coupe i faktycznie sporo daję.

P.S. 2. Wczoraj doszła do mnie paczuszka z magsa z zestawem Paint Restoration Kit. Jutro działam, mam nadzieje tylko, że 25g glinki mi starczy.
                                                  Oczywiście postaram się o jakieś fotki, niestety komórką, ale zważywszy na stan mojego lakieru to nawet na takich fotkach będzie widać rezultaty.
                                                  Trzymać kciuki za żółtodzioba. :szeroki_usmiech
                                                  W Polsce nie ma kryzysu.
                                                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• looker
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 1886
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Benzyna ekstrakcyjna poległa również. Nic się nie pogorszyło - stan ciągle taki sam. PlastiX zdaje się być ciekawą opcją - sam już wcześniej myślałem o jakimś polerowaniu tego delikatnie...
                                                    Dzięki za rady.
                                                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

Pracuję...